Varis Çeşitleri Nelerdir?

Varis Çeşitleri Nelerdir?

Kadın erkek fark etmeksizin hem estetik görüntüsüyle hem de yarattığı etkiler sebebiyle varisler hayat konforunu bozan bir rahatsızlıktır. Dolaşım sistemiyle doğrudan ilişkili olan varisler damarların genişlemesiyle ve boğumlanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Toplardamar kapakçıklarının görevini yerine getirmemesiyle başlayan varisleri tanımak için birçok belirti sayabiliriz. Varis belirtilerine göre de varis çeşitlerini saptayabilmekte ve bu varis şikâyetinin tedavisini doğru olacak seçebilmekteyiz. Varis çeşitlerini yakından bilmek tedavi sürecinin olumlu geçmesine neden olacağından varis türlerinin ne olduğunu bilmekte fayda var.

Varis Türleri Nedir?

1- Kılcal varis (kılcal damar)

Dolaşım sistemlerindeki rahatsızlıklardan biri olan varislerin en hafifi kılcal varislerdir. Genişlemiş kılcal damar olarak da adlandırılabilen bu varisler deriden çıkıntısı olmayan ince çizgilerden oluşur. Kırmızı- mor renkleriyle tanınan kılcal varisler asla orta boy veya büyük varislere dönüşmeyerek tehlike oluşturmazlar. Ancak; yanma, sızı ve ağrıyla yaşam kalitesini bozabilen kılcal varislerin tedavisi de bulunmaktadır. Tüm varisler gibi kılcal varislerin de tedavisi doktorlar eşliğinde kontrollü olarak yapılabilmektedir.

2- Orta Boy Varis (Retiküler Varis)

Ciltte az bir çıkıntıyla kendini belli eden orta boy varisler koyu yeşil- mor renkleriyle dikkat çekerler. 2-3 mm arasında değişen damarların çaplarıyla tanınmasına ek olarak kıvrıntılı varisler genellikle dizin arka kısmında yer alır veya tüm bacakta da görülebilir. Ağımsı görüntüyle de estetik açıdan kişileri rahatsız eden orta boy varisler yakınmaların şiddetinin olduğu varis türlerindendir. Köpük tedavisiyle kolaylıkla çözümlenebilen orta boy varisler en kolay tedavi edilebilen varis çeşitleri arasında yer almaktadır.

3- Büyük varis

Çapları 3 mm’den büyük varislere verilen isim büyük varistir. Hastalık olarak sayılabilen büyük varisler ciltlen çıkıntı yapmaktadır. Boğum boğum ve şişlik olarak karşımıza çıkan büyük varisler estetiksel anlamda bacaklarda kötü görüntüye sebep olmaktadır.

Bacakta yer alan ana damarlardan biri olan safen toplardamarının kapakçığının bozulmasıyla oluşan büyük varislerin tedavisi mümkündür. Tamamen yok olabilen büyük varisleri grip gibi hastalığa benzetmek doğru olacaktır. Ancak nane limon içmek gribin etkisini yatıştırır ancak asla tedavi etmez. Bu nedenle bacakta yer alan büyük varisleri tedavi ederseniz bunun tekrarlama ihtimali olur. Ancak, safen damarının tedavisini olursanız varis şikâyetleriniz tamamen sona erecektir.